Iznenađeni znanstvenici otkrili kako koža komunicira s jetrima

Koža je ljudski najveći organ, a zaključci novog danskog istraživanja su da pravilno funkcioniranje ostalih životno važnih organa ovisi o zdravlju kože. Istraživanje je obavljeno na Sveučilištu južne Danske i dokazuje da ljudska koža izravno komunicira s ostatkom tijela (nap. – a kako drugačije?), te da ostali organi pate ukoliko koža nije zdrava.
Profesorica Susanne Mandrup i njena ekipa bili su iznenađeni tim rezultatima jer im to uopće nije bio predmet istraživanja. Zajedno s Nilsom Faergaemanom i njegovom ekipom uočili su da koža doslovce razgovara s organima, posebno jetrima, koja kako znamo, čiste tijelo od toksina, te obrađuju ugljikohidrate i masti (nap. – nije uzalud u narodu poznato da zdrava, meka i glatka koža istovremeno označava zdrava jetra).
Kod miševa je uočeno gomilanje masnoća u jetrima i na krznu. Također je viđeno da pokusni miševi gube više vode putem kože od zdravih miševa. Ti bolesni miševi su osim toga bili i hladniji, te je to odgovaralo količini akumuliranih masnoća u jetrima.
Kad su miševe zaštitili izvana s nekom vrste želatine, prestali su gubiti vodu i toplinu, te im je i jetra postajala zdravija.

Preneseno s Natural News, više o istraživanju na Science Daily.