Utjecaj cijepljenja na bolesti današnjice

Ovih dana se vodi velika bitka za istinu: je li cijepljenje djece učinkovito, je li štetno, obolijevaju li osobe manje od zaraznih bolesti ako su cijepljene ili ako nisu, trebamo li se svake godine cijepiti protiv sezonske gripe…? Nažalost, zbog velike količine podataka i logičnih zaključaka koji iz tog proizlaze, naša udruga koja se naziva “Prirodna medicina” ne može biti nepristrana. U prirodi nema cijepljenja, cjepiva su prepuna umjetnih spojeva koja ne postoje u prirodi, a najčešći postupci cijepljenja (putem injekcija) zaobilaze prirodni unos tvari u organizam (putem želučano-probavnog trakta, udisanjem ili apsorpcijom preko kože).

U ovom ću članku pokušati prenijeti istraživanja koja pružaju uvid u pravo stanje stvari.

 

1. Dr. Paul G. King (http://dr-king.com) napravio je studiju kao odgovor na provakcinacijske stavove (http://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2012/07/23/anti-vaccine-movement-causes-the-worst-whooping-cough-epidemic-in-70-years) u kojima se tvrdi kako su za nova izbijanja epidemija hripavca (pertusisa) u SAD-u odgovorni oni koji se nisu cijepili. Jer kao zbog velikog broja necijepljenih nije ostvarena zaštita za cjelokupnu populaciju za koju je kao potrebna procijepljenost od najmanje 95%. Istina je obrnuta, kao prvo umjetna vakcinacija eventualno štiti oko 3 godine osobe od bolesti (dok prirodan doticaj s bolesti doživotno), a kao drugo stoji podatak kako je “više od 75% slučajeva oboljevanja zabilježeno kod potpuno procijepljene populacije” (u državi Washington od 2002. do 2012.).

 

Reference:

http://dr-king.com/docs/120806_PGKDrftRevu_Anti_vaccineMovementCausesTheWorstWhoopingCoughEpidemicIn70Yrs_fnlr2b.pdf

http://www.naturalnews.com/044636_vaccine_myths_pertussis_whooping_cough.html

 

2. Postoje studije koje pokazuju da su cijepljena djeca češće bolesna od necijepljene. To su studije iz Novog Zelanda iz 1992. i Nizozemske 2004.g.

a) Novozelandska anketna studija pokazuje sljedeće rezultate (s 226 cijepljene i 269 necijepljene djece):

cijepljena djeca 226 necijepljena djeca 269
broj djece postotak broj djece postotak omjer
astma 34 15% 8 3% 5
ekcemi 63 28% 34 13% 2
infekcije uha 56 25% 16 6% 4
tonzilitis 26 12% 3 1% 10
tonzilektomija 12 5% 0 0%
apnea 14 6% 4 1% 4
hiperaktivnost 13 6% 4 1% 4
dijabetes 0 0% 0 0% 0
epilepsija 4 2% 0 0%
slab razvoj motorike 6 3% 4 1% 2

Kao što se vidi, necijepljena djeca su daleko zdravija od cijepljene, te kod njjih uopće nema epilepsije, a još je k tome astma 5 puta manje prisutna.

 

b) Nizozemska anketna studija iz 2004. pokazuje sljedeće rezultate:

netherland study 2004

Uočava se veće pobolijevanje djece od bakterijskih infekcija i potrebe za njihovim liječenjem antibioticima.

 

c) Zanimljiva je i studija s Novog Zelanda iz 1997.g  (Is infant immunization a risk factor for childhood asthma or allergy? – Kemp T, Pearce N, Fitzharris P, Crane J, Fergusson D, St George I, Wickens K, Beasley R.) koja pokazuje kako djeca koja nisu bila cijepljena od difterije, hripavca i tetanusa (DPT cjepivo) i poliomijelitisa (dječje paralize) nisu oboljela od astme, dok je incidencija te iste bolesti kod cijepljene djece visokih 23%!

 

Reference:

http://origin.library.constantcontact.com/download/get/file/1101240076659-1720/Unvacc+New.pdf

http://www.naturalnews.com/044650_vaccination_children_chronic_disease.html

http://www.thinktwice.com/Dutch.pdf
http://content.yudu.com/Library/A1qkh1/VaccinationHistorica/resources/31.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9345669

 

3. Nedavno je objavljeno istraživanje o utjecaju zagađenja živom na broj oboljele djece od autizma u različitim krajevima SAD-a. Ono je pokazalo da više djece poboljeva od autizma i od autizma sličnih poremećaja (ASD), te od nižeg nivoa inteligencije (intelectual disability – ID) što je neko područje zagađenije živom. Veza s cjepivima je ta da iako se danas tvrdi da u cjepivima nema više zloglasnog timerosala (sadrži živu) (nap. – ali kako industrija cjepiva ne podastire podatke o sastojcima u cjepivima, upitno je da li cjepiva uistinu više ne sadrže živu), pokazalo se da su imali pravo oni koji su bili ismijavani o povezanosti žive u cjepivima i autizma. Iako od niti jednog liječnika nećete saznati što se sve nalazi u cjepivima, pouzdano se zna da se u cjepivima nalaze: fetusne stanice, bjelančevine iz jaja peradi, virusi (npr. zloglasni SV40), aluminij, formaldehid (otrov), antibiotici, mononatrijev glutaminat (kancerogeni MSG), timerosal, …, a u novije vrijeme i aspartam (bojni otrov).

 

Reference:

http://www.ploscompbiol.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pcbi.1003518

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2581663/Growing-evidence-autism-linked-pollution-babies-283-likely-suffer-condition-compared-birth-defects.html

http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2013/pollution-and-autism

http://www.naturalnews.com/044649_mercury_pollution_autism_flu_shots.html

http://www.cogforlife.org/vaticanresponse.htm

http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/additives.htm

http://www.rense.com/general59/vvac.htm

 

4. Podučavani smo da vjerujemo kako su cjepiva iskorijenila nekad opasne zarazne bolesti kao što su polimijelitis (dječja paraliza), tuberkuloza, difterija, velike boginje, bjesnoća, tetanus,…, a istina ne može biti dalje od toga. Dokazi su potkrijepljeni statistikom:

ospice-difterija-hripavac-tifus-sarlah-polio

U doba kad je uvedeno cjepivo, mnoge su zarazne bolesti skoro u potpunosti jenjale zbog boljih higijenskih uvjeta, čišće vode, bolje kanalizacije, suhih i toplih stambenih prostora, … Dovoljno je shvatiti da ako ne postoji strogo kontrolirana vodovodna instalacija, da je dovoljna jedna uginula životinja bačena u bunar koji koriste ljudi za piće i pripremu jela, pa da se ukućani razbole.

Ako bolje pogledate šest grafikona s bolestima vidjet ćete kako za dvije bolesti uopće nije primijenjeno cijepljenje, a da smanjenje te bolesti ima istu ili sličnu krivulju smanjenja incidencije.

 

Reference:

http://www.med.uottawa.ca/sim/data/Infectious_disease_decline_e.htm

http://content.yudu.com/Library/A1qkh1/VaccinationHistorica/resources

 

5. Do skora nisam znao da postoje dvostruko slijepe studije koje obrađuju cijepljenje. Dvostruko slijepe studije su jedan od postulata današnje (konvencionalne) medicine (tzv. Evidence Based Medicine). Postavka je takva, da ako je cijepljenje tako izvrsno za cjelokupno čovječanstvo, da onda ne bi bilo pravedno da se nekome uskrati cjepivo samo zbog znatiželje za učincima istog. Naravno da je to nonsens, pogotovo danas kad nikad nije bila jača svijest o štetnosti cjepiva, te da bi bilo više nego jednostavno naći dovoljno osoba (djece ili odraslih) koje se ne bi cijepile, te koje bi bile kontrolna skupina prema cijepljenoj skupini (naravno to ne bila dvostruka slijepa studija, ali to nije ni bitno jer su zagovaratelji cijepljenja čvrsto uvjereni kako učinci cijepljenja nisu pod uticajem placeba).

Ali, postoji jedno zanimljivo istraživanje provedeno u Indiji tijekom 15 godina (cijepljenje pomoću BCG cjepiva protiv bakcilnog oblika plućne tubekuloze od 1968. do 1971., završeno 1987., a objavljeno 1999.). U tri skupine cijepljenih bilo je 281.000 osoba koji su dobivali:

 1. visoku dozu cjepiva (0,1 mg na 0,1 mL),
 2. nisku dozu cjepiva (0,01 mg na 0,1 mL) i
 3. placebo.

Nakon 15 godina, od tuberkuloze je po skupinama oboljelo:

 1. 189 osoba
 2. 191 osoba
 3. 180 osoba.

Konačni zaključak studije je da BCG cjepivo nije ponudilo nikakvu zaštitu od tog tipa tuberkuloze (Indian journal of medical research 110 august 1999 pp.56-69).

 

Referenca:

http://icmr.nic.in/ijmr/2013/march/ijmr_classic3.pdf – kod nekih se web browsera dokument ne da učitati, ovdje možete preuzeti PDF: http://prirodna-medicina.hr/staro/pdf/ijmr_classic3.pdf

6. Još jedna zanimljivost za kraj je ta da se konvencionalni imunolozi grčevito bore za “znanstveno” objašnjenje kako je cijepljenje svrhovito tako što se njegova učinkovitost dokazuje povećanom proizvodnjom antitijela kod cijepljene osobe.

Dakle, tekst koji to objašnjava ide ovako (prijevod s engleskog):

“Jedini znanstveni argument ikad ponuđen od strane medicinske industrije u prilog vakcinaciji je da vakcine potiču proizvodnju antitijela. Ponovit ću: jedini argument ikad ponuđen od strane medicinske industrije u prilog vakcinaciji je da vakcine potiču proizvodnju antitijela.

Ali, vladine statistike, medicinske znanstvene studije, izvještaji od strane FDA (Savezne uprave za hranu i lijekove) i CDC-a (Centar za kontrolu bolesti SAD-a), sve to pokazuje da je od cijepljenja potaknuta proizvodnja antitijela bespomoćna protiv bolesti”.

(Količina antitijela nije garancija zaštite od zaraznih bolesti.)

 

Zbog svega navedenog ću podržavati sve osobe iz medicinskog i društvenog života naše Republike Hrvatske i cijelog svijeta koje kritički promišljaju i preispituju dogme (poput obavezne vakcinacije) jer znanost je ta koja stalno postavlja pitanja i nikad se ne umori sve do logičnog odgovora i objašnjenja na postavljeno pitanje.

Treba isticati kao svjetle primjere osobe u Hrvatskoj poput dr. Lidije Gajski (http://www.hlk.hr/LN – LN br. 103 od 15.10.2011.; http://www.scribd.com/doc/174830787/Gajski-Ocitovanje-disciplinski-15-10-2012), dr. Željka Poljaka (http://udruga-kameleon.hr/IMG/pdf/zeljko_poljak_cijepljenje_da_ali.pdf), dr. Mladena Smoljanovića (http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/79323/Default.aspx), dr. Srećka Sladoljeva (http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/170227/Default.aspx), dr. Đulu Rušinović-Sunaru (http://www.pravapacijenata.hr), dr. Luciju Tomljenović (http://prirodna-medicina.hr/staro/pdf/lucija-tomljenovic_vakcine.pdf), dobrog doktora iz Dubrovnika Nikolu Viskovica (http://prirodna-medicina.hr/staro/pdf/niko-viskovic_cijepljenje.pdf) te mnoge druge pojedince i udruge, kao i mnoge svjetske medicinske autoritete (http://www.vaccinationcouncil.org/2011/02/13/vaccines-get-the-full-story).

Jer najlakše ja zabiti glavu u pijesak i primati svoju plaću, a kudikamo je teže biti pošten i iskren, te javno iznijeti svoje stajalište, a pogotovo kad se to dijametralno kosi s prevladavajućim mišljenjem.

 

Završit ću riječima izrečenim u knjizi doktorice imunologije Tetyane Obukhanych “Iluzija cijepljenja: kako cijepljenje kompromitira naš prirodni imunitet i što možemo učiniti kako bismo ponovno uspostavili zdravlje (Vaccine Illusion: How Vaccination Compromises Our Natural Immunity and What We Can Do to Regain Our Health):
“U vrijeme svog doktorskog studija bila sam oduševljena konceptom vakcinacije, kao svaki tipični imunolog. Međutim, nakon godina istraživanja u imunologiji, razmatrajući znanstvene aktivnosti svojih nadređenih i analizirajući teme vezane uz cijepljenje, shvatila sam da je vakcinacija jedna od najvećih izmišljotina kojima je znanost obmanula svijet”.

279 thoughts on “Utjecaj cijepljenja na bolesti današnjice

 1. Pingback: Lil Wayne

 2. Pingback: Migos Type beat

 3. Pingback: peppa

 4. Pingback: طراحی سایت فروشگاه

 5. Pingback: bdsm kit

 6. Pingback: http://energoprofit.com.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=67532

 7. Pingback: فروش دوربین های مدار بسته مخفی

 8. Pingback: ترمیم مو و کاشت مو

 9. Pingback: ترمیم مو، کاشت مو ، مو طبیعی

 10. Pingback: XR Brands strap on

 11. Pingback: how many times married couples do it

 12. Pingback: تعمیر یخچال در محل

 13. Pingback: adammale.com

 14. Pingback: Business

 15. Pingback: Blacktop

 16. Pingback: TV/Film

 17. Pingback: finger family

 18. Pingback: دوربین مدار بسته پویابین

 19. Pingback: بهترین مارک دوربین مدار بسته

 20. Pingback: Peristaltic Pump

 21. Pingback: ebooks with resale rights

 22. Pingback: survival site

 23. Pingback: brochure printing singapore

 24. Pingback: Sex Toys For Couples

 25. Pingback: stamp pictures with date

 26. Pingback: dirty talk

 27. Pingback: Garden Bridges

 28. Pingback: lou lou boutique

 29. Pingback: بهترین مارک دوربین مدار بسته

 30. Pingback: http://www.russiansoverseas.com/members/adler02brun/activity/17221854/

 31. Pingback: تبلیغات در گوگل

 32. Pingback: کولر صنعتی

 33. Pingback: rsync vs Managed File Transfer

 34. Pingback: persian rugs

 35. Pingback: تبلیغات در گوگل

 36. Pingback: خرید kerio

 37. Pingback: تبلیغات در گوگل

 38. Pingback: کولر صنعتی پرتابل

 39. Pingback: خرید VPN

 40. Pingback: تبلیغات در گوگل

 41. Pingback: خرید vpn

 42. Pingback: 14 oz karate top jacket

 43. Pingback: tam

 44. Pingback: تبلیغات در گوگل

 45. Pingback: تبلیغات در گوگل

 46. Pingback: قیمت کولر صنعتی

 47. Pingback: خريد كريو

 48. Pingback: خرید vpn

 49. Pingback: خرید وی پی ان

 50. Pingback: تبلیغ در گوگل

 51. Pingback: خرید اکانت vpn

 52. Pingback: Rbx exchange

 53. Pingback: خرید وی پی ان

 54. Pingback: Public Law solicitors in London

 55. Pingback: Commercial Law Solicitors in London

 56. Pingback: پروکسی تلگرام چیست

 57. Pingback: تبلیغ گوگل

 58. Pingback: دانلود فیلتر شکن رایگان

 59. Pingback: خرید اکانت vpn

 60. Pingback: کولر گازی صنعتی

 61. Pingback: تبلیغ گوگل

 62. Pingback: خرید اکانت vpn

 63. Pingback: وی پی ان سیسکو

 64. Pingback: تبلیغ گوگل

 65. Pingback: best vibrating cock ring

 66. Pingback: خرید vpn آیفون

 67. Pingback: کولر صنعتی جنوب

 68. Pingback: آموزش تصویری رفع ارور 1009

 69. Pingback: amazon shoes clearance sale

 70. Pingback: خرید اکانت vpn

 71. Pingback: خرید vpn برای آیفون

 72. Pingback: خرید کولر صنعتی

 73. Pingback: online racing games for kids

 74. Pingback: تبلیغ گوگل

 75. Pingback: کولر صنعتی

 76. Pingback: خرید vpn

 77. Pingback: network services

 78. Pingback: رفع ارور 1009

 79. Pingback: گوگل adwords

 80. Pingback: خرید vpn

 81. Pingback: رفع ارور 1009

 82. Pingback: کولر بزرگ آبی

 83. Pingback: رفع ارور 1009

 84. Pingback: خرید vpn پرسرعت برای کامپیوتر

 85. Pingback: کولر 13000

 86. Pingback: خرید vpn

 87. Pingback: وی پی ان ایفون

 88. Pingback: Belize inn

 89. Pingback: گوگل adwords

 90. Pingback: وی پی ان ایفون

 91. Pingback: 脱毛

 92. Pingback: gymshark leginy

 93. Pingback: vpn

 94. Pingback: گوگل adwords

 95. Pingback: Logo Mauritius

 96. Pingback: گوگل adwords

 97. Pingback: وی پی ان ایفون

 98. Pingback: کولر سالن ورزشی

 99. Pingback: گوگل adwords

 100. Pingback: خرید کولر صنعتی

 101. Pingback: رفع ارور 1009

 102. Pingback: دانلود hotspot shield برای ویندوز 10

 103. Pingback: تبلیغ در گوگل ادوردز

 104. Pingback: juraj turkalj anal sex

 105. Pingback: وی پی ان ایفون

 106. Pingback: وی پی ان ایفون

 107. Pingback: novin

 108. Pingback: Closed-circuit television

 109. Pingback: دوربین مدار بسته

 110. Pingback: php authentication plugin

 111. Pingback: persian tar

 112. Pingback: Closed-circuit television

 113. Pingback: اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته

 114. Pingback: سیستم حفاظتی

 115. Pingback: سیستم حفاظتی

 116. Pingback: free resume

 117. Pingback: سیستم حفاظتی

 118. Pingback: sell domains on

 119. Pingback: سرور مجازی فرانسه

 120. Pingback: کولر صنعتی

 121. Pingback: سیستم حفاظتی

 122. Pingback: تستر دوربین مدار بسته

 123. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 124. Pingback: خرید vpn وی پی ان

 125. Pingback: خرید کریو speed

 126. Pingback: سیستم حفاظتی

 127. Pingback: کولر صنعتی

 128. Pingback: خرید vpn

 129. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 130. Pingback: کولر صنعتی

 131. Pingback: سیستم cctv

 132. Pingback: خرید گوگل ادوردز

 133. Pingback: خرید vpn

 134. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 135. Pingback: خرید vpn

 136. Pingback: سیستم cctv

 137. Pingback: خرید گوگل ادوردز

 138. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 139. Pingback: خرید طلا

 140. Pingback: سیستم cctv

 141. Pingback: خرید vpn

 142. Pingback: کولر صنعتی

 143. Pingback: love tips

 144. Pingback: خرید گوگل ادوردز

 145. Pingback: خرید vpn

 146. Pingback: سیستم cctv

 147. Pingback: کولر صنعتی

 148. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 149. Pingback: خرید طلا

 150. Pingback: IPhone bulk

 151. Pingback: adam and eve best vibrators

 152. Pingback: کولر صنعتی

 153. Pingback: سیستم cctv

 154. Pingback: خرید گوگل ادوردز

 155. Pingback: خرید طلا

 156. Pingback: خرید vpn

 157. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 158. Pingback: legitimate work from home jobs with no startup fee

 159. Pingback: خرید فیلترشکن

 160. Pingback: قالب جوملا

 161. Pingback: gratis inserieren

 162. Pingback: buy 100% kona coffee

 163. Pingback: خرید vpn

 164. Pingback: intro to prostate kit

 165. Pingback: nipple stimulation

 166. Pingback: سیستم cctv

 167. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 168. Pingback: خرید اپل ايدي

 169. Pingback: تعمیر صندلی

 170. Pingback: کولر صنعتی

 171. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 172. Pingback: خرید vpn

 173. Pingback: hp drivers

 174. Pingback: bdsn movies

 175. Pingback: کولر صنعتی

 176. Pingback: خرید طلا

 177. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 178. Pingback: clit sex

 179. Pingback: powerful classic vibrators

 180. Pingback: blanket

 181. Pingback: vibrator bed

 182. Pingback: health

 183. Pingback: pumping breastmilk made easy

 184. Pingback: acupuncture and light therapy

 185. Pingback: remove negative from credit report

 186. Pingback: eating healthy and detoxifying naturally

 187. Pingback: فیلتر شکن اندروید

 188. Pingback: خرید دوربین مدار بسته

 189. Pingback: قیمت کولر آبی 35000

 190. Pingback: the importance of professional mortgage consultants

 191. Pingback: diet destinations

 192. Pingback: investing in precious metal gold

 193. Pingback: the importance of regular dog grooming

 194. Pingback: nipple teasers

 195. Pingback: sex when you are sick

 196. Pingback: رفع ارور 1009

 197. Pingback: سیستم cctv

 198. Pingback: does size matter

 199. Pingback: کولر صنعتی

 200. Pingback: کفسابی

 201. Pingback: خرید طلا

 202. Pingback: fat dildo

 203. Pingback: adam's true feel review

 204. Pingback: خرید گوگل ادوردز

 205. Pingback: girl using vibrator

 206. Pingback: کولر صنعتی سلولزی

 207. Pingback: خرید vpn

 208. Pingback: خرید vpn

 209. Pingback: خرید طلا

 210. Pingback: خرید گوگل ادوردز

 211. Pingback: سیستم cctv

 212. Pingback: great american challenge dildo

 213. Pingback: فیلترشکن رایگان

 214. Pingback: خرید وی پی ان

 215. Pingback: خرید دوربین مداربسته

 216. Pingback: معروف ترین کولر صنعتی

 217. Pingback: رفع ارور 1009

 218. Pingback: خرید طلا

 219. Pingback: squirt dildo

 220. Pingback: personal lubricant review

 221. Pingback: butterfly kiss toy tips

 222. Pingback: hp drivers

 223. Pingback: سیستم cctv

 224. Pingback: Holiness

 225. Pingback: bahis siteleri

 226. Pingback: sportotobet

 227. Pingback: поздравления начальнику государственной службы

 228. You actually do in excess of visitors’ targets. Thanks regarding render these kinds of very helpful, reliable, edifying and likewise great ideas on the niche to be able to Kate.

 229. Have you got a junk problem with this site; When i furthermore was any blogger, as well as My spouse and i seemed to be questioning your needs; a lot of us allow us a number of great methods along with we have been looking to deal techniques together with other people, you could start to capture myself the e-mail if interested.

 230. Pingback: دوربین مدار بسته

 231. Pingback: فیلتر شکن تلگرام برای اندروید

 232. Pingback: تعمیر کولر گازی

 233. Pingback: پیچ و مهره

 234. Pingback: پمپ مه پاش صنعتی و خانگی

 235. Pingback: سگوی چیست

 236. Pingback: رطوبت ساز

 237. Pingback: new siriustube229 abdu23na3718 abdu23na38

 238. Pingback: freshamateurs681 abdu23na4471 abdu23na46

 239. Pingback: خرید vpn

 240. Pingback: tubepla.net download667 afeu23na8213 abdu23na64

 241. Pingback: tubela.net300 afeu23na4426 abdu23na60

 242. Pingback: hd videos tubepla.net777 afeu23na6127 abdu23na62

 243. Pingback: hdmobilesex.me

 244. Hi! This can be my own first stop by at your blog! I am any staff involving volunteers as well as starting off a whole new effort in a local community inside the similar area of interest. Your site offered us all beneficial data to operate on. You’ve carried out a excellent job!

 245. Pingback: mtproto تلگرام

 246. Pingback: خرید وی پی ان

 247. Pingback: خرید وی پی ان

 248. Pingback: خرید وی پی ان پر سرعت

 249. Pingback: خرید وی پی ان

 250. Pingback: سرویس وی پی ان

 251. Pingback: خرید vpn برای کامپیوتر

 252. Pingback: خرید وی پی ان پر سرعت

 253. Pingback: سرویس وی پی ان

 254. Pingback: خرید vpn ایفون

 255. Pingback: خرید وی پی ان

 256. Pingback: خرید vpn

 257. Pingback: ارور 1009

 258. Pingback: خرید کریو

 259. Pingback: وی پی ان میکرز

 260. Pingback: نصب فیلتر شکن برای موبایل اندروید

 261. Pingback: خرید vpn پرسرعت

 262. Pingback: خرید vpn پر سرعت

 263. Pingback: بهترین سایت وی پی ان

 264. Pingback: betebet

 265. Pingback: branding

 266. Pingback: Google

 267. Pingback: خرید فیلترشکن اینستاگرام

 268. Pingback: fashion

 269. Pingback: Used Multiplexers by Keysight Technologies (Agilent HP) at Used-Line

 270. Pingback: dolce and gabbana

 271. Pingback: beast iptv

 272. Pingback: voyance gratuite amour

 273. Pingback: tl wr700n manual

 274. Pingback: خرید فیلتر شکن اندروید

 275. Pingback: adam and eve vibrators

 276. Pingback: apk downloader

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

CAPTCHA Image

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>